Mentoripankki

Lorem ipsum dolor sit amet

Ajankohtaista

Tilaa syöte syöte Ajankohtaista Ajankohtaista
Syötteen kokonainen osoite. 2 tuntia 10 min sitten

Valtakunnalliset mentorivalmennukset jatkuvat keväällä 2024, merkkaa jo nyt kalenteriin!

Ti, 11/28/2023 - 16:02

Mentoreille suunnatut valmennukset mentoroinnin perusasioista, kaksi samansisältöistä valmennusta (sisältö 7.11.2023 toteutetun valtakunnallisen valmennuksen mukainen)

 

Koulutuksen järjestäjille suunnattu valmennus:

Näkökulmia yrittäjän oppisopimuskoulutukseen- teemana mentorointi.

The post Valtakunnalliset mentorivalmennukset jatkuvat keväällä 2024, merkkaa jo nyt kalenteriin! appeared first on Oppisopimus.

Työelämässä oppimisen ohjaaminen yrittäjän oppisopimuskoulutuksessa – verkkokoulutus mentorille 7.11.2023

Ke, 10/18/2023 - 10:22

Työpaikkaohjaajan tehtävä on tärkeä. Se on tärkeä ja merkityksellinen osa-alue myös yrittäjän oppisopimuskoulutuksessa, jossa työelämässä oppimisen ohjaaminen on yrittäjän mentorointia ja sparrausta. Yrittäjän työpaikkaohjaajaa kutsummekin mentoriksi.

Mentoroinnin menestyksekäs hoitaminen edellyttää perehtymistä yrittäjän oppisopimuskoulutuksen erityispiirteisiin ja koko työelämässä oppimisen prosessiin eli suunnitteluun, toteutukseen/ohjaamiseen ja osaamisen/ näyttöjen arviointiin. Ammatillisen koulutuksen lainsäädännöstä löytyy määrittely siitä, mitä työpaikkaohjauksessa ja tietysti myös mentoroinnissa tulee huomioida.

Mentorointi antaa vahvan tuen ja vuorovaikutteisen ammatillisen vuoropuhelun mahdollisuuden yrittäjälle osaamisensa ja yritystoimintansa kehittämiseen oppisopimuskoulutuksen aikana.

Koulutuksen kohderyhmä:

Yrittäjän oppisopimuskoulutuksessa yrittäjän mentorina toimivat.

Koulutuksen kokonaiskesto:

Koulutuksen kokonaiskesto on n. 2 h Teamsissä.

Koulutuksen sisältö:

Ohjaamisen arvopohja
• Yrittäjä oppijana
• Kolme prosessia yrittäjän oppisopimuskoulutuksessa
• Mitä ohjaaminen on?
• Ohjaustapaamisen malli
• Mentorin rooli
• Opiskelijan mahdollisuudet ja velvollisuudet
• Mentorin tehtävät
• Mentorin työkaluja
• Käytännön ohjeita mentorille

Koulutuksen suoritusohjeet:

Osallistumalla maksuttomaan mentori -verkkokoulutukseen saat eväitä, mitä sinun tulee yrittäjän mentorina huomioida ohjatessasi yrittäjän osaamisen ja yritystoiminnan kehittämistä.

Seuraava verkkotapaaminen järjestetään 7.11.2023 klo 8-10.

Koulutuksen järjestäjät

Koulutuksen toteutuksesta vastaavat Suomen Oppisopimusosaajat ry:n alaisen Yrittäjyysjaoksen asiantuntijat.

Osallistumalla maksuttomaan mentori -verkkokoulutukseen saat eväitä, mitä sinun tulee yrittäjän mentorina huomioida ohjatessasi yrittäjän osaamisen ja yritystoiminnan kehittämistä.

Ilmoittautumisen ja ajankohdat löydät sivun lopussa olevasta alasvetovalikosta.

Tervetuloa mukaan!

Koulutuksen ajankohdat:

Koulutukseen voit osallistua avoimen linkin kautta. Ennakkoilmoittautumista ei tarvita. Mentori-verkkokoulutus toteutetaan Teamsin välityksellä.

Mahdolliset lisätiedot ja muutokset löydät Ohjaan.fi-verkkosivustolta!

Tervetuloa mukaan!

The post Työelämässä oppimisen ohjaaminen yrittäjän oppisopimuskoulutuksessa – verkkokoulutus mentorille 7.11.2023 appeared first on Oppisopimus.

Kuulumiset ja materiaali mentorien aamukahveilta 9.5.2023

Ma, 05/15/2023 - 13:33

Yrittäjyysjaos keitteli virtuaalisia aamukahveja 9.5. 2023 mentoreille. Kahvit nautittiin ja yhteistä keskustelua käytiin tärkeistä asioista hyvässä porukassa. Mentoreita ja asiasta kiinnostuneita oli langoilla lähemmäs 40 henkilöä ympäri Suomea. Palautteen perusteella asiat ja ihmiset kohtasivat ja saatiin taas uutta buustia yrittäjän oppisopimuskoulutukseen ja mentorointiin. Kiitos mukana olleille!

Aamukahvien alustukset voit ladata tästä: Esitys, Mentorien aamukahvit 9.5.2023 (pdf).

The post Kuulumiset ja materiaali mentorien aamukahveilta 9.5.2023 appeared first on Oppisopimus.

Mentorien virtuaaliset aamukahvit 9.5.2023, tervetuloa!

To, 04/27/2023 - 09:50

Järjestämme mentoreille tarkoitetut virtuaaliaamukahvit 9.5.2023 klo 8-9.30 Teamsissa. Kahvin kanssa kuullaan mentoripankin kuulumisia, ajatuksia mentoriprofiilin kirkastamiseen, mentoroinnin näkökulmia oppilaitosyhteistyöhön ja haastaviin tilanteisiin sekä tietoa Ohjaan-yhteistyöstä.

Liity mukaan kutsussa olevan linkin kautta ja vinkkaa kahveista myös kaverille!

Kutsu, mentorien aamukahvit 9.5.2023 (pdf)

The post Mentorien virtuaaliset aamukahvit 9.5.2023, tervetuloa! appeared first on Oppisopimus.

Opso ry:n Yrittäjyysjaoksen mentoreiden aamukahveilla pääteemana mentorin kokemukset – ”Mentori on vain mentoroitavaa varten”

Ma, 10/31/2022 - 14:25

Suomen Oppisopimusosaajat ry:n Yrittäjyysjaoksen aamukahveilla yrittäjä ja mentori Juha Heltimoinen nosti molemminpuolisen luottamuksen mentoroinnin keskiöön. Yrittäjän oppisopimuskoulutuksen palvelupolun lähtökohtana ovat Yrittäjyysjaoksen puheenjohtaja Heli Skantzin mukaan yrittäjän  osaamisen kehittämisen tarpeet. Mentorin tärkeät tietopankit – Oppisopimus.fi ja Mentoripankki.fi – päivittyvät syksyllä.

Suomen Oppisopimusosaajat ry:n Yrittäjyysjaos järjesti virtuaaliaamukahvit mentoreille 14.10.2022.

Suomen Yrittäjät ry:n koulutusasioiden asiantuntija Marja Vartiainen kiitti mentoreita ja koulutuksen järjestäjiä tärkeästä työstä. Seuraavien eduskuntavaalien vaaliohjelman valmistelussa yrittäjien oman osaamisen kehittäminen on yksi vaikuttamisen tavoitteista. Ammatillinen koulutus
kokonaisuutena ja erityisesti oppisopimuskoulutus on siinä merkittävässä roolissa. Myös yritysten omistajanvaihdokset nousevat vaaliohjelmassa keskeiseksi teemaksi, sillä yrittäjistä on tulevaisuudessa pulaa.

– Mentoritoiminta ja aiheesta keskustelu on olennaista yrittäjän oppisopimuksen kehittämisessä ja asioiden eteenpäin viemisessä, hän toteaa.

Mentoroinnissa luottamus ”a ja o” – odotuksista tärkeä keskustella ennen mentorointiin ryhtymistä

Yrittäjä, mentori Juha Heltimoinen (4T-Consulting) toi puheenvuorossaan esille omaan mentoritoimintaansa pohjautuvia kokemuksia ja vinkkejä. Heltimoinen mentoroi johtamisen erikoisammattitutkintoa ja yrittäjyyden ammattitutkintoa (ent. yrittäjän ammattitutkinto) oppisopimuskoulutuksena suorittavia yrittäjiä ja arvioi heidän osaamistaan. Heltimoisen mukaan luottamus on tärkein asia mentorin ja mentoroitavan yrittäjäopiskelijan
keskustelussa. Mentorin on tärkeää kuunnella, kysellä, kannustaa ja motivoida. Toisaalta mentoroitavan on tärkeä olla avoin ja rehellinen päästäkseen kehittämään asioita. Keskeistä on, että mentori antaa vaihtoehtoja ja mentoroitava tekee päätökset.

– Ennen mentorointiin ryhtymistä on mentorin ja mentoria itselleen etsivän yrittäjäopiskelijan hyvä tavata, keskustella odotuksista ja varmistaa keskinäinen yhteistyö, hän mainitsee.

Mentorointiin Heltimoinen suositteli erilaisia työkaluja käyttöön muun muassa yritystoiminnan analysointimenetelmä SWOT.

Keskustelussa esille nousi esille myös se, että mentorin toimialalla ei ole merkitystä suhteessa yrittäjäopiskelijan yrityksen toimialaan. Keskeistä on molempien  osapuolten sitoutuminen prosessiin. Punaisena lankana on mentorointi ja siinä kehittyminen uusine ajatuksineen.

Yrittäjien palvelupolun lähtökohtana yrittäjän osaamisen kehittämisen tarpeet

Yrittäjyysjaoksen puheenjohtaja Heli Skantz (Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto Poke) esitteli yrittäjän oppisopimuskoulutuksen palvelupolun. Palvelupolun lähtökohtana ovat yrittäjän osaamisen kehittämisen tarpeet. Palvelupolku toimii keskustelun pohjana yrittäjäopiskelijalle, mentorille sekä oppisopimustoimijalle ja vastuuopettajalle.

– Mentori antaa yrittäjäopiskelijalle tukea palvelupolun alusta alkaen ja matkan varrella.

Keskustelussa nousi esille arviointi. Oppisopimustoimija koordinoi arviointia, mutta mentorin tehtävänä on osaltaan varmistaa arvioinnin huolellisuutta.

Mentorin tärkeät tietopankit – Oppisopimus.fi ja Mentoripankki.fi – uudistuvat syksyllä

Suomen Oppisopimusosaajat ry:n Yrittäjyysjaoksen jäsenet Anne-Marie Kuula (Länsi-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Luksia) ja Kaisa Akbay (Tampereen seudun ammattiopisto Tredu) esittelivät Mentoripankkia ja Oppisopimussivustoja. Sivustot sisältävät niin asiatietoa kuin työkaluja. Sivustoja päivitetään asiasisältöjen osalta syksyn 2022 aikana. Päivitystyö jatkuu Mentoripankin teknisen toimivuuden osalta alkuvuonna 2023.

Oppisopimus.fi -sivut sisältävät kattavaa tietoa ja ajankohtaisia asioita oppisopimuskoulutuksesta. Sivuilta löytyvät tietosisällöt opiskelijalle, työnantajalle ja yrittäjälle. Myös mentoreille kohdistettua sisältöä löytyy yrittäjälle-osiosta, jota nyt täydennetään muun muassa mentorointiin liittyvän tietopaketin osalta.

Mentoripankki.fi -sivuilta löytyvät mentoreiden profiilit sekä oppisopimustoimijoiden yhteyshenkilöt. Parannuksen kohteena ovat erityisesti hakutoiminnot ja alueelliset tiedot. Yrittäjäopiskelijat etsivät mentoria itselleen Mentoripankista, joten profiilin kuvaukseen kannattaa kiinnittää huomiota.

Ohjaan.fi -sivusto tarjoaa tukea ja työvälineitä työelämässä oppimisen ohjaamiseen. Sivustojen sisältö painottuu työsuhteisten oppisopimusopiskelijoiden ohjaukseen, mutta on maksutta myös mentoreiden käytössä.

Aamukahveja säännöllisesti mentoreille ja oppisopimustoimijoille

Suomen oppisopimusosaajat ry:n Yrittäjyysjaos järjestää säännöllisesti aamukahveja ajankohtaisista aiheista niin mentoreille kuin oppisopimustoimijoille.

– Mentorit ovat toisilleen hyvä vertaisverkosto eri aloita ja eri puolilta Suomea, Yrittäjyysjaoksen puheenjohtaja Heli Skantz toteaa.

Seuraavista aamukahveista keväällä 2023 tiedotetaan myöhemmin erikseen Oppisopimus.fi- ja Mentoripankki.fi -sivustojen Ajankohtaista -palstalla.

Lue lisää
Juha Heltimoisen esitysaineisto 14.10. sekä haastattelu Keuda.fi 13.9.
Yrittäjän palvelupolku Oppisopimus.fi (pdf)
Oppisopimusmentorit-facebook
Mentoreiden aamukahvien 12.5.2022 Uutinen

Teksti Anne Öhman

The post Opso ry:n Yrittäjyysjaoksen mentoreiden aamukahveilla pääteemana mentorin kokemukset – ”Mentori on vain mentoroitavaa varten” appeared first on Oppisopimus.

Tervetuloa Mentorien virtuaalisille aamukahveille 14.10.2022 klo 8-9.30!

Ma, 10/03/2022 - 16:27

Mentoreille  tarjolla virtuaaliaamukahvit 14.10.2022 klo 8-9.30 Teamsissa . Kahvin kanssa mentoroinnin näkökulmia, yrittäjän oppisopimuskoulutuksen palvelupolkua ja muuta yhteistä  asiaa. Liity mukaan linkin kautta ja vinkkaa kahveista myös kaverille!

KUTSU

Hei Mentori,

Tervetuloa Teamsiin virtuaaliaamukahveille 14.10.2022 klo 8.00 -9.30 tutustumaan Yrittäjän oppisopimuskoulutuksen palvelupolkuun!

Ohjelmassa:

 • Yrittäjyysjaoksen esittely
 • Mentori Juha Heltimoisen kokemuksia yrittäjän oppisopimuskoulutuksen palvelupolulla
 • Yrittäjän oppisopimuskoulutuksen palvelupolun esittely
 • Mentoripankki-sivuston uudistaminen
 • Oppisopimus-sivuston esittelyä
 • Mentorien kysymyksiä ja yhteistä keskustelua yrittäjän oppisopimuskoulutukseen liittyen

Virtuaaliaamukahvit järjestävät Suomen Opso ry:n Yrittäjyysjaos.

Ei tarvitse ilmoittautua etukäteen.

Mukaan pääset klikkaamalla TÄSTÄ (linkki avautuu suoraan Teamsiin).

The post Tervetuloa Mentorien virtuaalisille aamukahveille 14.10.2022 klo 8-9.30! appeared first on Oppisopimus.

Yrittäjän oppisopimuskoulutuksen palvelukuvaus on nyt julkaistu!

Ke, 06/15/2022 - 09:33

Yrittäjän oppisopimuskoulutuksen palvelupolku on kuvattu Yrittäjyysjaoksen toimesta. Valmiina käyttöösi, ole hyvä!

Voit ladata palvelupolkukuvauksen tästä pdf-muodossa

The post Yrittäjän oppisopimuskoulutuksen palvelukuvaus on nyt julkaistu! appeared first on Oppisopimus.

Opso ry:n Yrittäjyysjaoksen mentoreiden aamukahveilla teemana yrittäjyyden ammattitutkinto – ”Mentorointia kannattaa hyödyntää alusta alkaen”

Pe, 06/03/2022 - 10:36

Suomen Oppisopimusosaajat ry:n Yrittäjyysjaoksen mentoreiden aamukahvit juotiin 12.5. Aamukahvien teemana olivat yrittäjyyden ammattitutkinto ja yrittäjän oppisopimuskoulutus. Kysymyksiä heräsi muun muassa yrittäjän työhyvinvoinnista. Asiantuntijana oli opettaja Hanna Svensberg Stadin AO:sta.

Yrittäjyysjaoksen puheenjohtaja Heli Skantz taustoitti aluksi tutkinnon uudistamisen näkökulmia. Yrittäjyyden ammattitutkinto on korvannut 1.1.2022 alkaen yrittäjän ammattitutkinnon.

 • Muutoksen taustalla ovat tutkinnon rakenteen selkeyttäminen, pakollisten tutkinnon osien laajuudet sekä valinnaisten tutkinnon osien laajuus ja suurempi määrä. Uutta tutkinnossa on muun muassa yritysneuvonnan osaamisala.

Toimintaympäristön muutokset tuovat haasteita yrittäjyydelle ja sen uudistumiselle. Koska osaamisen vaatimukset muuttuvat, yrittäjän tai yrittäjäksi ryhtyvän kannattaa tarkastella laajemmin omaa osaamista. Tässä mentori on tukena. Yhteisenä tarkastelun kohteena on opiskelijan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS).

 • Opiskelijan kannattaa hyödyntää mentoria koulutuksen alusta alkaen. Mentoreille itselleen hyvän tukiverkoston tuo valtakunnallinen Mentoripankki, Heli Skantz toteaa.

Työhyvinvoinnin teema sisältyy tutkinnon kaikkiin osaamisaloihin

Opettaja Hanna Svensberg Stadin AO:sta esitteli yrittäjyyden ammattitutkintoa. Tutkinnon perusteissa kestävä kehitys ja digitalisaatio ovat vahvasti esillä, sillä niihin liittyvät osaamistarpeet ovat kasvaneet. Liiketoimintasuunnitelma kulkee matkassa opintojen ajan. Tärkeitä teemoja ovat myös yrittäjän viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen, talouden hallinta, oman osaamisen kehittäminen sekä työhyvinvointi.

 • Tutkinnon perusteet ovat uudet ja raikkaat ja sisältävät monipuolisesti valinnan varaa osaamisen kehittämiseen. Erityisen tyytyväinen olen omia vahvuuksia ja edellytyksiä käsittelevään näkökulmaan. Työhyvinvoinnin teema sisältyy tutkinnon kaikkiin osaamisaloihin.

Hanna Svensbergin mukaan tutkinnon voi suorittaa osaamisaloittain omien tarpeiden mukaan. Yritystoiminnan kehittämisen osaamisala sopii yrittäjälle, jolla on olemassa oleva yritys. Aloittavalle yrittäjälle sopii yritystoiminnan suunnittelun ja käynnistämisen osaamisala. Jos yritystoimintaa ei vielä ole, voi opintoja suorittaa työelämässä. Yrittäjän oppisopimuskoulutuksen kriteerinä on muun muassa y-tunnus.

 • Mentoreille itselleen suosittelen erityisesti yritysneuvonnan osaamisalaa, Svensberg kannustaa.

Yrittäjyyden ammattitutkinto tuli voimaan 1.1.2022

Yrittäjyyden ammattitutkinto (150 osaamispistettä) on uusi tutkinto, joka tuli voimaan 1.1.2022. Tutkinto muodostuu kaikille pakollisesta tutkinnon osasta, osaamisalakohtaisesta pakollisesta tutkinnon osasta ja valinnaisesta tutkinnon osasta. Tutkinnossa on kolme osaamisalaa: yritystoiminnan suunnittelu ja käynnistäminen, yritystoiminnan kehittäminen sekä yritysneuvonta. Halutessa voi suorittaa vain yhden tutkinnon osan.

Yrittäjyyden ammattitutkinto on korvannut yrittäjän ammattitutkinnon.

Yrkesexamen i företagande från och med 1.1.2022

Yrkesexamen i företagande (150 kompetenspoäng) är en ny examen som trädde i kraft 1.1.2022. Den här examen består av en för alla obligatorisk examensdel, en för kompetensområdet obligatorisk examensdel och en för alla valbar examensdel. Examen omfattar tre kompetensområden och ett av dem väljs:

 • planering och inledande av företagsverksamhet
 • utveckling av företagsverksamhet
 • företagsrådgivning

Man kan även avlägga enstaka examensdelar i stället för en hel examen.

Yrkesexamen i företagande har ersatt den tidigare Yrkesexamen för företagare.

Seuraavat mentoreiden aamukahvit 14.10.2022

Seuraavat mentoreiden aamukahvit juodaan lokakuussa, 14.10. klo 8 – 9.30. Tällöin teemana ovat Opso ry:n yrittäjyysjaoksen toimesta valmistellut valtakunnalliset kaksi mallia: yrittäjän oppisopimuksen palvelukuvaus ja palvelupolku sekä koulutuksen järjestäjän ja mentorin välinen sopimus.

Följande frukostkaffe för mentorerna 14.10.2022

Följande frukostkaffe för mentorerna serveras 14.10.2022 kl. 8-9.30. Företagarsektionen inom föreningen Läroavtalssakkunniga i Finland presenterar två riksomfattande modeller som den tagit initiativ till att utveckla. Den ena är en beskrivning av servicen och stigen som gäller för en företagarstuderande på läroavtal. Den andra modellen är ett handledningsavtal mellan utbildningsanordnaren och mentorn.

 

Lue lisää yrittäjyyden ammattitutkinnosta ja yrittäjän oppisopimuskoulutuksesta

ePerusteet (opintopolku.fi)

Mentoripankki

Digitaalisuutta ja vastuullisuutta yritystoimintaan – uusi yrittäjyyden ammattitutkinto on julkaistu (Opetushallitus)

Opso ry:n Yrittäjyysjaoksen aamukahveilla vilkasta keskustelua – ”Yrittäjyyden ammattitutkinto tuo uusia mahdollisuuksia”

 

Tutustu teemaan liittyviin yrittäjätarinoihin

Mentori tukee yrittäjäopiskelijaa osaamisen kehittymisessä oppisopimuskoulutuksen ajan

Sisustusalan yrittäjällä on unelmatyö – Monipuolinen osaaminen on etu

Media-alan yrittäjä on tyytyväinen – ”Opinnot laittoivat ajattelemaan yrityksen liiketoimintaa isommin” 

Teksti: Anne Öhman, anne.ohman (at) keuda.fi

Kuva: Suomen Oppisopimusosaajat ry

The post Opso ry:n Yrittäjyysjaoksen mentoreiden aamukahveilla teemana yrittäjyyden ammattitutkinto – ”Mentorointia kannattaa hyödyntää alusta alkaen” appeared first on Oppisopimus.

Mitä on mentorointi?

Palveluun kirjautuminen

Oppisopimustoimijoiden ja palveluun rekisteröityneiden
mentoreiden kirjautuminen palveluun.

Kirjaudu ulos